fashion

De geschiedenis van het naaien

Naai atelier Rotterdam

 

Het is redelijk om aan te nemen dat de kleding zoals wij die nu kennen een moderne uitvinding is. Het meeste van wat wij kennen als mode of kledingstijlen is ontstaan uit een noodzaak om in bepaalde behoeften of verlangens te voorzien of deze te verlichten. In een wereld kreukvrij, gezet, en schoon ijzer werden zilveren en gouden kettingen uitgevonden. Hoewel dat ongelooflijk lijkt, is het verrassend genoeg niet zo’n ongerijmde bewering als men zou kunnen doen geloven. In de Renaissance werden de jurken van de rijken met het verstrijken van de tijd steeds modieuzer. De onafhankelijke rijken begonnen toen het voorbeeld te volgen van de rijken van Europa, die tegen de vijftiende eeuw kleding droegen die verschilde van die van de boeren en de boeren.

De kap van de middeleeuwse adellijke klasse was gemaakt van apart materiaal dat aan de achterkant een trekkoord had om het rond het hoofd vast te zetten. Een andere belangrijke middeleeuwse innovatie die volgde was de vam of het masker. De vam was speciaal een gesloten uitlaatklep voor ventilatie door het haar. Er bestonden in die tijd inderdaad verschillende ventilator vams die werden gebruikt voor desinfecterende doeleinden. Deze vams dienden ook als bescherming van het gezicht tegen de geuren tijdens de rook van de nog in die tijd gebruikte smeulende pot.

Het was in de zeventiende eeuw dat vrouwen het mannenmasker begonnen te dragen, ook wel bekend als een mannenhelm. Om voor de hand liggende redenen zorgde de uitvinding van de naaimachine bij een naai atelier tijdens het bewind van koningin Elizabeth ervoor dat helmen in mannenstijl in die tijd toegankelijk werden en al snel opdoken in de mannelijke garderobe van de arbeidersklasse. Deze helmen hadden een voorstel om het mondstuk aan het hoofddeksel te bevestigen, vandaar dat ze bekend staan als mondstukhelmen of mannenhelmen. Andere stijlen helmen in de 16de-18de eeuw waren de persistentostyle en de chimeral. De stabilisatie op een paard, ook bekend als de wapenschild, was een ontwerp prioriteit voor de werkende klassen. Om tijdens het paardrijden, of op welke afstand dan ook, stabiel te blijven, werden de zomen tot op de enkels getrokken. Om te voorkomen dat er lucht in de helm kwam, liepen er stevige koorden langs de hoofdband die een externe bedekking vormden tegen de verwondingen. Hoewel helmen in latere eeuwen een accessoire werden, begon men zich pas in de 17e eeuw te interesseren voor de constructie ervan. Het robuuste schild was een belangrijk stuk glas in de gereedschapskist van de werklieden. Het was een klein, eivormig, schouwvormig apparaat dat werd gebruikt om het gezichtsvermogen te ontsmetten.

In de 18e eeuw begon het werk van een aantal ondernemende kleermakers het sociale lot van de werkuniformen te veranderen. De zomen werden onder de knie gebracht en de werkhemden werden verstevigd met katoen of canvasdoek. Laarsovertrekken werden over de laarzen gedragen. Kinderen werden vastgemaakt met stevige kinderschakels. Het was het begin van een geheel nieuwe dresscode voor de arbeidersklasse in Groot-Brittanniƫ. Wat ooit oude werkkleding was, werd nu in de negentiende eeuw beschouwd als gepaste werkkleding. Maar vanwege de vermeende traagheid van de arbeiders in de hoge landen werd de werkkleding geleidelijk omgevormd tot dagkleding. Pullovers, daghemden, en kersey waren de top drie in de lente en zomer van 1845. Zij werden gevolgd door hemden met lange mouwen en vesten in de herfst en winter. Naarmate meer mannen de grond van de boerderij verlieten en zelf wat landbouw gingen bedrijven, veranderden de kledingvoorschriften om bewegingsvrijheid mogelijk te maken. Aan het eind van de negentiende eeuw, toen in Groot-Brittanniƫ patenten begonnen te worden verleend, begonnen mannen jassen te versieren met een soort isolatie. Deze isolatie viel meer op over de rug dan over de zomen, en het is hierdoor dat de driekwartlengte jas naar buiten kwam. De Prins van Wales gaf echter enkele tientallen jaren later het startschot voor de trend van de driekwartlengte. Toen de mijnwerkers in Groot-Brittanniƫ de deuren van de kolenmijnen insloegen en zich bevoorraadden met mijnwerkerskleding, was de kortere jas geboren. Hoewel Edward Cameron en de kroonmijnwerkers de aantrekkingskracht van de driekwart jas nog steeds niet erkennen, deed koning Edward VII dat zeker wel. Hij onderkende de behoefte aan een praktische jas in het dieptepunt van zijn economische ontbering. Daarom verving hij voortijdig de bestaande jassen door alles wat hem door het koude seizoen heen hielp.

Lees meer:

Naai atelier Rotterdam

Linnen stof kopen

Leave a Reply

Your email address will not be published.